Kroppen håller räkningen

Bessel van der Kolk

# 1 New York Times bästsäljare

En banbrytande forskare förvandlar vår förståelse av trauma och erbjuder ett djärvt nytt paradigm för läkning.

Traumatiserade människor finns överallt: krigsveteranfamiljer lider i generationer, många har upplevt övergrepp eller växit upp i en alkoholiserad familj, och våld i hemmet lider tyvärr alltför många av. Otäcka upplevelser sätter sin prägel på sinnet, känslorna och till och med kroppen. Och tyvärr påverkar lidandet hos en traumatiserad person ofta även närstående.

Den världsberömde traumaspecialisten Bessel Van der Kolk har arbetat med traumapatienter i över trettio år. I Kroppen håller räkningen tittar van der Kolk på trauma och traumatisk stress ur ett bredare perspektiv och avslöjar att traumatiska upplevelser faktiskt orsakar fysiska förändringar i våra hjärnor – särskilt i de delar av hjärnan som hanterar njutning, tillgivenhet, kontroll och självförtroende.

Skadorna orsakade av trauma kan repareras med olika metoder, som van der Kolk presenterar i sin bok. Boken granskar bland annat effekterna av neuroplastisk terapi, mindfulness och yoga på traumahantering. Spår i kroppen ger beprövade alternativ till läkemedel och traditionella terapier. Med den här boken kommer livet tillbaka på rätt spår!

Viktig läsning för alla som är intresserade av att förstå och behandla traumatisk stress och omfattningen av dess påverkan på samhället.” Alexander McFarlane, chef för Center for Traumatic Stress Studies.

ISBN–13: 9789198624618